همزمان با سالروز درگذشت استاد محبوب صدا و بازیگری سینما و تلویزیون کشورمان، از زندهیاد «خسرو شکیبایی»، یاد میکنیم.
به گزارش آیفیلم، برنامه "یاد یادها" به مختصری از کارنامه درخشان استاد شکیبایی میپردازد.
خسرو شکیبایی، زاده ۷ فروردین ۱۳۲۳ در تهران، فارغالتحصیل رشته بازیگری از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است. وی فعالیت هنری خود را از سال ۱۳۴۲ با تئاتر آغاز کرد و در سال ۱۳۴۷ وارد حرفه صداپیشگی شد. این هنرمند، در سال ۱۳۶۰ با ایفای نقش در فیلم «خط قرمز» به کارگردانی مسعود کیمیایی، قدم به عرصه سینما گذاشت.
شکیبایی در سال ۱۳۶۶ در مجموعه «مدرس»، در نقش سیدحسن مدرس ظاهر شد و نظر مخاطبان و منتقدان را به خود جلب کرد. وی در سال ۱۳۶۸ با بازی در فیلم «هامون» به چهرهای شناختهشده مبدل شد و توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر را به دست آورد.
از دیگر افتخارات این هنرمند میتوان به دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد برای فیلم «کیمیا» (۱۳۷۳)، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای فیلم «سالاد فصل» (۱۳۸۳) و نامزدی دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد برای فیلمهای «یک بار برای همیشه» (۱۳۷۱)، «سایه به سایه» (۱۳۷۴) و «کاغذ بیخط» (۱۳۸۰) از جشنواره فیلم فجر اشاره کرد.
شکیبایی به عنوان بازیگر و فیلمنامهنویس در فیلم «سالاد فصل» (۱۳۸۳) حضور داشته است. او همچنین در فیلمهایی چون «دادشاه» (۱۳۶۲)، «رابطه» (۱۳۶۵)، «ترن» (۱۳۶۶)، «بلوف» (۱۳۷۲)، «پری» (۱۳۷۳)، «خواهران غریب» (۱۳۷۴)، «روانی» (۱۳۷۶)، «مزاحم» (۱۳۸۰)، «حکم» (۱۳۸۳)، «دستهای خالی» (۱۳۸۵)، «رئیس» (۱۳۸۵)، «اتوبوس شب» (۱۳۸۵) و «دلشکسته» (۱۳۸۷) به نقشآفرینی پرداخته است.
او در نقش شیخ عزالدین در مجموعه «شیخ بهایی» (۱۳۸۶-۱۳۸۱) و همچنین در مجموعههایی چون «روزی روزگاری» (۱۳۶۸)، «خانهی سبز» (۱۳۷۵)، «تفنگ سرپر» (۱۳۷۹-۱۳۷۸) و «در کنار هم» (۱۳۸۱) نقشآفرینی کرده است.
شکیبایی همچنین در نمایشهایی نظیر «پنجه عدالت»، «صیادان»، «سنگ و سرنا»، «هنگامه شیرین وصال»، «بیا تا گل برفشانیم»، «همه پسران من» و «شب بیست و یکم» نیز بازی کرده است. در کارنامهی هنری این هنرمند، اجرای دکلمه شعر شاعرانی چون فروغ فرخزاد، سهراب سپهری، سیدعلی صالحی و محمدرضا عبدالملکیان به چشم میخورد.
وی در سالهای آخر عمرش در دومین جشن منتقدان سینمایی، جایزه یكی از برترین بازیگران ۳۰ سال سینمای پس از انقلاب را دریافت کرد.
خسرو شکیبایی در ۲۸ تیر ۱۳۸۷ در تهران چشم از جهان فروبست.
روحش شاد و یادش گرامی باد.
بیشتر بخوانید و ببینید:
م س/م گ