تاریخچه و زندگینامه عروسکهای كلاه قرمزی و پسرخاله را در این گزارش مطالعه کنید.
کلاهقرمزی نام شخصیت عروسکی ایرانی است که توسط ایرج طهماسب و حمید جبلی خلق شده است. فیلمهای ساختهشده بر اساس این شخصیت از پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران محسوب میشوند. کلاهقرمزی با بیش از دو دهه فعالیت در عرصه سینما و تلویزیون از یک عروسک، به پدیدهای فرهنگی تبدیل شد که توانست مخاطبان بسیاری در بین نسلهای گوناگون به خصوص متولدین دهه 60 بیابد.
این شخصیت عروسکی اولین بار در مجموعهای تلویزیونی به نام جغجغه و فرفره ظاهر شد که در ابتدای دهه ۱۳۷۰ پخش میشد و سپس در سه فیلم سینمایی کلاه قرمزی و پسرخاله (۱۳۷۳)، کلاه قرمزی و سروناز (۱۳۸۱) و کلاه قرمزی و بچه ننه (۱۳۹۱) بازی کرد.
کلاه قرمزی از سال ۱۳۸۸ با همراهی چند عروسک دیگر در قالب جُنگ نوروزی دوباره به تلویزیون راه یافت و در آن سال پرمخاطبترین برنامه نوروزی شد. ویژهبرنامههای نوروزی کلاهقرمزی تا امروز ادامه دارد. همچنین ویژهبرنامههای کلاهقرمزی در عیدهایی نظیر فطر و قربان یا دیگر مناسبتها مثل روز مادر و نیمه شعبان هم پخش میشوند.
زندگینامه
دو روایت از زندگی کلاهقرمزی و نحوه ورودش به برنامه وجود دارد؛ روایت مجموعه تلویزیونی و روایت فیلم کلاهقرمزی و پسرخاله. در روایت اول کلاهقرمزی شاگردکفاشی است که در یکی از قسمتهای برنامه به عنوان مهمان در برنامه حضور پیدا کرده بود و کفشهای آقای مجری را که واکس زده بود برای وی آورده بود.اما او که پسری بازیگوش، پر شروشور اما خوشقلب است که بلد نیست درست حرف بزند، به طوری که با صدایی عجیب و با تلفظ اشتباه کلمات مدام آب دهانش را روی صورت آقای مجری (یا به قول خودش آقای مُرجی) میریخت. با سماجت در برنامه میماند و حضورش را در برنامه تثبیت میکند.
در روایت دوم کلاهقرمزی که در شهرستان زندگی میکند کودکی است که از مدرسه اخراج شده و از ادامه تحصیل بازمانده است. پس از این که به چند کار دست میزند و در همهشان ناموفق است، او که تنها مانده است با دیدن اتفاقی آقای مجری در تلویزیون داخل ویترین یک مغازه و شنیدن حرفهای محبتآمیز از او راهی تهران میشود که «همکار مجری» شود. اما آقای مجری او را جدی نمیگیرد و طردش میکند. او ساعتها و روزها در خیابانها سرگردان میشود تا در نهایت با سماجت دل آقای مجری را نرم میکند و همکار مجری میشود.
تاریخچه
کلاهقرمزی در ابتدا یک مورچه عروسکی بود که در سال ۱۳۶۰ از آن در برنامه «سقائک و شانهبهسر دانا» به کارگردانی ایرج طهماسب استفاده میشد و سازنده آن مسعود صادقیان بروجنی بود. صادقیان سابقه ساخت عروسکهای برنامههای هادی و هدی، مدرسه موشها و السون و ولسون را نیز در کارنامه خود دارد.
چند سال بعد از برنامه سقائک و شانهبهسر دانا، در سال ۱۳۷۱ برای ساخت برنامه جغجغه و فرفره این عروسک از آرشیو بیرون کشیده شده و با ایجاد تغییراتی توسط مرضیه محبوب به کلاهقرمزی اولیه تبدیل گشت.
کلاهقرمزی قرار بود فقط در یکی از قسمتهای این برنامه و به عنوان مهمان و به عنوان پسری بازیگوش و یک شاگردکفاش حضور داشته باشد که بلد نیست درست حرف بزند، به طوری که با صدایی عجیب و با تلفظ اشتباه کلمات مدام آب دهانش را روی صورت آقای مجری (یا به قول خودش آقای مُرجی) میریخت. او به عنوان مهمان در برنامه حضور پیدا کرده بود و کفشهای آقای مجری را که واکس زده بود برای او آورده بود، اما به دلیل استقبال بینظیر مخاطبان از همان یک قسمت، تبدیل به عضو ثابت این برنامه شد به طوری که نام برنامه از «جغجغه و فرفره» به «کلاهقرمزی و جغجغه و فرفره» تغییر کرد.رفتهرفته شکل عروسک و صدایش هم تغییر کرد و تبدیل به شخصیت کنونیاش شد. آن برنامه در سال بعد به برنامه صندوق پست منتهی شد و شخصیتهای دیگری هم در آن معرفی شدند. با این وجود، با وجودی که آن برنامه عروسکهای دیگری مثل گلابی، ژولیپولی و... هم داشت ولی این کلاهقرمزی پر شروشور اما خوشقلب بود که با بازیگوشیها، بدحرفزدنها و حتی دروغهای معصومانهاش توانست به حیات خود ادامه دهد و حتی پایش را به سینما باز کند. کلاهقرمزی که مهمان برنامه بود آرامآرام صاحبخانه شد و پس از تغییر نام برنامه در دورههای بعدیاش به نام او، از سال ۱۳۸۸ و با شروع دوره جدید بازگشتش به تلویزیون کمکم با آوردن همه فک و فامیلها و حتی حیواناتشان از روستا، خانوادهاش را گستردهتر کرد.
لازم به ذکر است، فیلم سینمایی به یادماندنی کلاه قرمزی و پسرخاله به کارگردانی ایرج طهماسب به صفحه کودک و نوجوان وبسایت آیفیلم فارسی افزوده شد.
همچنین شما میتوانید سریالهای مورد علاقه خودتان در وبسایت آیفیلم را با اینترنت نیمبها تماشا کنید.
ه خ / س م