بازپخش مجموعه تلویزیونی «وارش» از شبکه آی فیلم فارسی، بهانه ای شد تا نگاهی منتقدانه به این سریال بیندازیم.
به گزارش آیفیلم به نقل از دولت آنلاین، مجموعه تلویزیونی «وارش» از جمله سریالهایی است که در خلال قصهای درام و عاشقانه نگاهی به برهه تاریخی ارباب و رعیتی پهلوی در کشور دارد. سریالی که در گیلان تولید شده و در زمان پخش از شبکه سه سیما بازتاب متفاوتی داشت.
سریال وارش ابتدا با نام «بهترین سالهای زندگی ما» در روستاهای گیلان کلید خورد. این مجموعه تا چند هفته پیش از رسیدن به آنتن با همان نام قبلی شناخته میشد، اما نام این سریال به وارش که یکی از شخصیتهای اصلی سریال است، تغییر کرد. تصمیم به تغییر نام، بسیار درست بود، چون تا این جای سریال، چیزی جز اندوه و نقصان در سیر داستانی این مجموعه دیده نمیشود و ربطی به «بهترین سالهای زندگی» شخصیتها ندارد.
براساس تیتراژ، داستان این مجموعه با برداشتی آزاد از رمان «مهاجران» نوشته «هاوارد فاست» رماننویس مشهور آمریکایی نوشته شده است. اگر حتی این رمان را نخوانده باشید با جستجویی ساده در اینترنت به راحتی خلاصه داستان مهاجران را پیدا خواهید کرد. احتمالا منظور سازندگان سریال وارش از برداشتی آزاد، فقط شغل ماهیگیری، وقوع زلزله و شباهت ظاهری شخصیت یارمحمد در سریال وارش و شخصیت لائوت در کتاب مهاجران بوده است چون یارمحمد پس از چند قسمت میمیرد و داستان مسیر دیگری پیدا میکند، اما لائوت با زنی پولدار ازدواج و شروع به سرمایهگذاری در بورس میکند.
در هر صورت داستان سریال وارش خط سیر مشخصی دارد و با گذشت چندین قسمت نشان داده که قصه خوبی دارد و مخاطب میتواند به تماشای آن بنشیند. اما دلیل اصرار سازندگان بر اقتباسی بودن این داستان مشخص نیست.
داستان سریال در دهه سی شمسی در یکی از روستاهای استان گیلان میگذرد. با اینکه تطابق تاریخی وجود ندارد و قحطی سیستان در سال ۱۳۴۷ اتفاق افتاده، اما سریال با این موضوع شروع میشود و نشان میدهد یارمحمد همراه زن باردار خود از سیستان راهی گیلان میشود تا از گرسنگی و قحطی نجات پیدا کنند. آنجا یکی از دوستان قدیمی خود به نام میرولی را پیدا میکند که سالها است از سیستان به گیلان رفته و در شیلات مشغول به کار است. فرزند یارمحمد در همان روستا به دنیا میآید و خودش هم زیر دست میرولی مشغول به کار میشود. زن میرولی دختر دایی بیوهای دارد به نام وارش که همزمان با همسر یارمحمد بچهاش به دنیا میآید. شبی زلزلهای در روستا اتفاق می افتد و یارمحمد که سرگرم تلاش برای نجات فرزند وارش بوده است نمی تواند همسر خود را به موقع نجات دهد و به همین دلیل او کشته میشود.
در این میان شخصیت خانزاده و باجخوری به نام تراب در آن منطقه حضور دارد که مدام از میرولی بهرهکشی میکند، زورگو است و به وارش چشم دارد. پس از زلزله یارمحمد با وارش ازدواج میکند و تراب راه دشمنی او را در پیش میگیرد.
پس از مدتی یارمحمد هم به دست نوچه های تراب کشته میشود و وارش میماند و دو فرزند خردسال به نامهای یوسف و جاوید و شخصیت تراب که مدام برای وارش دردسر به وجود میآورد و... این خلاصه داستان مجموعه وارش است که قرار است ادامه داشته باشد و در گذر سالها، داستان به دهه ۵۰ و انقلاب اسلامی برسد.
اشکالات و کاستیهایی در داستان و نوع پرداخت آن وجود دارد که اگر از آنها چشمپوشی شود، وارش در کل مجموعه متوسطی است که میخواهد قصه بگوید. قصه رنج آدمهای ضعیف و قدرتنمایی شر در بستر یکسری موقعیتهای تاریخی که در شمال ایران میگذرد.
احمد کاوری کارگردان، نویسنده، بازیگر و دستیار کارگردانی است که فعالیت حرفهای خود را از دهه شصت آغاز کرده است. کاوری دو فیلم سینمایی «نفوذی» و «خودزنی» را کارگردانی کرده و نویسنده فیلم «ژن خوک» به کارگردانی سعید سهیلی بوده است. از بازیهای بهیاد ماندنی او میتوان به فیلم «ارتفاع پست» و «اتوبوس شب» اشاره کرد.
او که پس از ساخت چند تلهفیلم و سریال کمتر دیده شده بود، کارگردانی وارش را برعهده گرفت. کاوری سالها در سریالها و مجموعههای تلویزیونی در سِمتهای مختلف حضور داشته و این رسانه را میشناسد. وارش به عنوان یک سریال بلند از نظر کارگردانی کار قابل قبولی است و باید دید این روند ادامه خواهد داشت یا نه.
نویسنده سریال وارش جابر قاسمعلی است. او سالها در زمینه فیلمنامهنویسی و نقد فیلم فعالیت داشته است و آثار مهم و محبوبی از خود به جا گذاشته. از فیلمنامههای تلویزیونی مهم او میتوان به «اگه بابام زنده بود»، «طلسم شدگان»، «راه شب» و «نرگس» اشاره کرد. سریالهایی که همه در زمان خود مورد اقبال فراوان قرار گرفتند.
قاسمعلی سالها است عضو شورای داوری خانه سینما و کانون فیلمنامهنویسان ایران است. با اینکه او دوست دارد فیلمنامه وارش را برداشتی آزاد از یک رمان آمریکایی بداند، اما وارش بیشتر یک قصه غمانگیز و پر پیچ و خم است که مدام خیر و شر را در مقام مقایسه قرار میدهد. گروه بازیگران وارش نقطه اتکای این مجموعه است. بهنام تشکر برای اولین بار در قامت یک شخصیت منفی در یک مجموعه تلویزیونی حضور دارد، او با فیزیک و بازیای که با صدایش میکند توانسته است به خوبی یک تراب نفرتانگیز را به نمایش بگذارد.
علیرضا کمالی با آنکه نقش کوتاهی داشت، اما به درستی نقش یارمحمد را ایفا کرد. هدایت هاشمی، مینا نوروزی، رحیم نوروزی و... بازیگرانی هستند که تا به حال بازی آنها در سریال نمایش داده شده و همچنین برزو ارجمند، علیرضا جلالی تبار، سهیلا رضوی و... هم جزء گروه بازیگری این اثر تلویزیونی هستند.
سریال «وارش» هر شب ساعت ۲۲:۰۰ روی آنتن شبکه آیفیلم میرود و بازپخش آن نیز در ساعات ۶:۰۰ و ۱۴:۰۰ روز بعد خواهد بود.
بیشتر بخوانید:
جزئیاتی از ساخت فصل دوم سریال «وارش»
بشنوید: تیتراژ «وارش» با صدای سالار عقیلی
م ن / ا ز