پخش زنده
دانلود اپلیکیشن اندروید دانلود اپلیکیشن اندروید
English عربي
4158
-
الف
+

نقدی بر سریال ریحانه

در این گزارش سریال «ریحانه» را نقد و بررسی کرده‌ایم.

در این گزارش سریال «ریحانه» را نقد و بررسی کرده‌ایم.

به گزارش آی‌فیلم به نقل از خبرگزاری مهر، مجموعه تلویزیونی "ریحانه" یكی از سریال هایی است كه به مساله هویت می پردازد و بازهم زنی به دنبال این است كه بداند از كجا آمده است و زندگی آرامش ناگهان با فهمیدن اینكه دانسته هایش از گذشته اندك و تاحدودی اشتباه است و به همین خاطر در پی یافتن حقیقت تلاش زیادی از خود نشان می دهد. این نوع داستان پردازی در تلویزیون ما در یك مدت زمان كوتاه تبدیل به چنان اپیدمی شده است كه به آسانی در طی چند گذشته می توان از آن به عنوان كلیشه ای ترین و دم دستی ترین موضوع یك سریال تلویزیونی یاد كرد.

مهمترین ایرادی كه به این سریال وارد است، همین مساله داستان پردازی و كلیشه سازی است. داستان سریال " ریحانه " در اصل سعی دارد از طریق مطرح كردن هویت یابی یك زن، نقبی به گذشته تاریخی بزند و از میان این مساله به طرح موضوع هایی بپردازد كه به طور مستقیم به مساله هویت یابی مربوط نمی شود و بیش از همه یك بازنگری تاریخی از گذشته است. در این نوع سریال ها متاسفانه به این مساله دقت نمی شود كه هویت فقط یك مساله خانوادگی نیست و در شناخت پدر و مادر و نیاكان آنها خلاصه نمی شود. بلكه بخش زیادی از بود و نبود شخص را تشكیل می دهد. از طرف دیگر، فرستادن یك دختر به دنبال هویتش در داستان های تلویزیونی همواره بر اثر یك اتفاق به نسبت كوچك و بی اهمیت روی می دهد. یعنی هر داستانی بر اساس سلسله وقایعی شكل می گیرد كه از یك نقطه شروع و در جریان زندگی شخصیت داستان گسترش می یابد. اما در این نوع داستان های كلیشه ای تلویزیون ما، شخصی كه زندگی عادی و به دور از اندیشه و تفكر خاصی داشته است، ناگهان به دنبال مساله ای می رود كه اساس وجودی او را تشكیل می دهد. این مساله باعث می شود قصه شكل غیر واقعی به خود بگیرد و شخصیت داستانی به اندازه ای ساختگی به نظر برسد كه بیننده در برقراری ارتباط با آن دچار مشكل شود. این مساله را در مورد دیگر آثار مشابه نیز به خوبی مشهود است.

مجموعه تلویزیونی " ریحانه " داستان  زندگی دختری به همین نام  ( عنوان سریال ) از یك خانواده متوسط  را روایت می كند كه در روند زندگی عادی خود ناگهان متوجه می شود از نظر پیشینه خانوادگی آن چیزی نیست كه تاكنون خود فكر می كرده است. همین مساله زندگی او را دچار تحول شدیدی می كند و او را با مشكل بحران هویت روبرو می سازد. 

بیشتر ببینید و بخوانید:

بازی زیبا بروفه و همسرش در ریحانه

پروانه سریال ریحانه را بیشتر بشناسید

عشق نافرجام رضا و آسیه

توطئه هوشنگ برای خانواده آسیه

ریحانه ای كه در این سریال تصویر می شود، دختری ساكت، منفعل، بی تحرك و كم دانش است كه به هیچ وجه با خصوصیات یك شخص جستجوگر و فعال هماهنگی ندارد. این دختر به جای اینكه در پی ایجاد شرایطی باشد كه از طریق آن بتواند به ریشه های خود دست پیدا كند، مرتب به خانه زنی می رود تا برای او خاطره گویی كند. این مساله نشان می دهد نویسنده و كارگردان این سریال بیش از آنكه بخواهند به دختر بپردازند و مساله هویت او را پیگیری كنند، مسایل حاشیه ای همانند علاقمندی پسر زن روایتگر، آشكار ساختن دشمنی و مال دوستی عموی دختر برای آشكار شدن حقیقت و از طریق آن بیان گذشته تاریخی خانواده است. این مساله باعث می شود كه بیش از همه شخصیت پردازی ریحانه به فراموشی سپرده شود و نویسنده بیش از هر چیز سرگرم ردیف كردن اتفاقاتی باشد كه در نهایت به آشكار شدن زندگی دختر منجر شود. اما در بین وقایع و كاركترهای متعددی كه مطرح می شوند، محور اصلی داستان از دست می رود.

داستان  این سریال در واقع به دو بخش كلی اتفاقات زمان كنونی و وقایع دوران گذشته ( حكومت ستمشاهی ) می پردازد. سازندگان سریال با رفتن به گذشته سعی می كنند تا نقبی به پیشینه تاریخی خانواده و زندگی ریحانه بزنند و از این راه شرایط حال و زندگی كنونی ریحانه را به تصویر بكشند. تعارض خانوادگی موجود در زندگی مادر ریحانه باعث ایجاد تغییرات زیادی در زندگی عادی او و در نهایت سرنوشت ریحانه می شود.

در مجموع باید گفت مجموعه تلویزیونی " ریحانه " به این دلیل كه از ساختار داستانی ضعیفی برخوردار است و وقایع بیش از هر چیز دیگر، انگیزه اصلی ساخت سریال به شمار می رود و به این جهت كه پیوند میان گذشته و حال در این سریال به هیچ وجه خوش ساخت و روان از كار در نیامده است، اثر جاذبه های خود را از دست داده است و در میان انبوهی از سریال های تلویزیون داخلی با داستان های مشابه گم  می شود.

ه خ / ص گ

نظر شما
ارسال نظر