مجموعه تلویزیونی «ستایش3» این روزها از آنتن شبکه آیفیلم پخش میشود.
به گزارش آیفیلم، سعید سلطانی، کارگردان باسابقه تلویزیون است که ساخت آثاری چون مجموعه محبوب پس از باران، مامور بدرقه، شکرانه، سال های برف و بنفشه، در جست وجوی آرامش، لبه تاریکی و خانه ای در تاریکی را کارنامه دارد. او سال ۸۸ کارگردانی سریال ستایش را به قلم سعید مطلبی و تهیه کنندگی آرمان زرین کوب آغاز کرد. سریالی که تنها یک روز در هفته پخش می شد اما مخاطبان زیادی پیدا کرد و حرف و سخن درباره شخصیت های آن و تکیه کلام هایشان به گفت وگوهای روزمره مردم راه یافت. سرنوشت شخصیت های ستایش در زمان حال دستمایه ساخت سری دوم این سریال قرار گرفت اما این فصل نیز با پایانی باز مخاطب را چشم انتظار ساخت فصل سوم گذاشت.
ایرج قادری، حامد بهداد و دیگران
سال ۸۸ و زمانی که ساخت فیلمنامه ستایش بر سر زبان ها افتاده بود، خبرهایی ضدونقیض شنیده می شد که ایرج قادری قرار است کارگردانی سریال را بر عهده بگیرد و برای بازی در نقش های اصلی با بازیگرانی چون حامد بهداد، نیما شاهرخ شاهی و شیلا خداداد صحبت شده است. سابقه دوستی و همکاری طولانی قادری و سعید مطلبی، نویسنده سریال واقعیت داشتن این اخبار را تا حد زیادی تایید می کرد. مطلبی نویسنده سه گانه ستایش از نویسندگان و کارگردانان قدیمی سینمای ایران است و ساخت آثاری چون پنجمین سوار سرنوشت و فیلمنامه سینمایی محاکمه را در کارنامه دارد. با تمام این تفاصیل همان سال تصویربرداری سریال با کارگردانی سعید سلطانی آغاز شد و نرگس محمدی و مهدی پاکدل بازیگران زوج اصلی سریال شدند. بازیگرانی که آن زمان چندان شناخته شده نبودند. مهدی پاکدل سابقه بازی در آثار تلویزیونی، سینمایی و تئاتر را داشت اما آنچنان که امروز میان مخاطبان شناخته شده است، در آن زمان چهره نبود. نقش ستایش برای نرگس محمدی نیز که سابقه سینمایی داشت، همچون سکوی پرتابی بود که این بازیگر را بیش از پیش به سینما و تلویزیون معرفی کرد.
قدیمی ها و جدیدها
بسیاری از بازیگران فصل قبل سریال ستایش مثل نرگس محمدی (ستایش نادری)، داریوش ارجمند (حشمت فردوس)، مهدی سلوکی (محمد)، فریبا نادری (پری سیما)، سیما تیرانداز (انیس)، قربان نجفی (صفایی) وامیرمحمد زند (داماد ستایش) در این فصل نیز حضور دارند و علاوه بر آنها هنرپیشگان تازه ای همچون فرهاد جم (حاج آقا بهبودی)، شهرام پوراسد (مهدی مظفری)، مهتاج نجومی (مادر مهدی)، مریم خدارحمی (آهو)، بهزاد خداویسی (سرگرد)، مهدی میامی (غلامی)، لاله مرزبان (نازگل) و بازیگران دیگری نظیر آتش تقی پور، کمند امیر سلیمانی، حسین سلیمانی، محمد فیلی، سامان صفاری، مهرنوش ستاری، نگار جوکار، سینا شفیعی و... در این مجموعه به ایفای نقش می پردازند.
بازیگران اضافه شده به فصل سوم سریال نشان می دهد که ماجراهای ستایش قرار است شخصیت های تازه ای را با خود درگیر کند و احتمالا بچه قصه های بیشتری داشته باشد. این اتفاق در فصل اول سریال که یک سر و گردن از سری دوم بالاتر بود اتفاق افتاد و سریال تعداد بازیگران، محل های تصویربرداری و قسمت های بیشتری داشت اما در فصل دوم ستایش با افت جذابیت قصه روبه رو شد و نتوانست مخاطبان علاقه مندی که منتظر دیدن سرنوشت ستایش بودند را راضی کند و در نهایت آنها را به فصل سوم حواله داد؛ فصلی که می گویند با دو فصل قبلی تفاوت دارد و دارای ساختاری جدید است. این فصل از مجموعه علاوه بر روایت داستان شخصیت های فصل اول و دوم به بازگویی روابط میان آنها می پردازد.
جایگزینها
حدیث میرامینی، بازیگری بود که فصل دوم در نقش نازگل، دختر ستایش به این سریال اضافه شد و اما با شروع تصویربرداری فصل سه و اعلام لیست بازیگران خبری از نام میرامینی نبود. گفتند به دلایل شخصی از حضور در این سریال انصراف داده و لاله مرزبان قرار است ادامه نقش او را در سریال بازی کند. بازیگری که او را پیشتر در فیلم های سینمایی زیر سقف دودی، به وقت شام و هیس دخترها فریاد نمی زنند و سریال های آنام و هوش سیاه دیده ایم. رامسین کبریتی نیز از بازیگران اصلی این سریال بود که در فصل اول و دوم آن در نقش صابر، پسر بزرگ تر حشمت فردوس حضور داشت. با مهاجرت این بازیگر از ایران و پیوستن اش به شبکه های ماهواره ای باید دید جای خالی او در قصه چگونه پر می شود؟ با جایگزینی بازیگری تازه یا چاره اندیشی برای حذف این شخصیت از قصه؟
مهدی سلوکی نیز در فصل اول نقش برادر ستایش را بازی می کرد اما در فصل دوم و سوم با حذف شخصیت برادر از قصه، ایفاگر نقش محمد، پسر ستایش است.
ستایش، ستایش شد
ستایش در فصل اول با غافلگیری های به موقع، قصه گرم و بازی های خوب بازیگرانش خیلی زود به دل مخاطبان نشست و آنها را پا به پای شخصیت اصلی و گریزهایش از دست حشمت فردوس با خود همراه کرد. همراهی مخاطبان با ستایش تا اندازه ای بود که عوامل این سریال را به ساخت فصل بعدی مجموعه تشویق کرد. از اتفاقات فرامتنی که ستایش مسبب آن بود، تغییر در الگوی نام های پر تکرار کشور بود. بعد از پخش این سریال نام ستایش که پیش از این هم رواج زیادی بین مردم داشت، محبوبیتش به سرعت بیشتر و بیشتر شد. این اسم از زمان پخش سریال و حدودا به مدت سه سال، سومین اسم پرطرفدار نوزادان دختر پس از دو اسم فاطمه و زهرا بود.
از ستایش تا کیمیا
در ستایش ۲ شاهد آن بودیم که نزدیک ۲۰ سال از اتفاقات فصل اول این سریال گذشته است. ستایش به زنی میانسال مبدل شده که حالا همه او را با نام مستعار ثنابانو می شناسند، او در این سال ها دختر و پسرش را به دندان کشیده و حالا با آشنایی اتفاقی پسرش با فردوس دوباره آرامش زندگی او به خطر می افتد. بستر زمانی قصه می طلبید ستایش چهره ای شکسته تر از فصل پیش داشته باشد. چاره چه بود؟ پیر کردن نرگس محمدی با گریم یا تغییر بازیگر و جایگزینی او با هنرپیشه ای که سن و سالش به نقش بخورد. عوامل سریال گزینه اول را انتخاب کردند. گزینشی که با عنایت به مورد توجه واقع شدن نرگس محمدی به خاطر بازی در این سریال، منطقی به نظر می رسید. این انتخاب اما با گریم نه چندان خوب ستایش با موفقیت چندانی روبه رو نشد. گریمی که مشابه آن برای مهرآوه شریفی نیا در فاز سوم سریال کیمیا هم تکرار و عینک این دو شخصیت به سوژه ای طنز در فضای مجازی تبدیل شد.
ه خ/ ص گ