عید فطر از جمله اعیاد بزرگ مسلمانان است، عیدی که نشان از وحدت و همبستگی بین مسلمانان دارد و شکرانه سی روز بندگی در پیشگاه خداوند است. درواقع ماه رمضان، ماهی است که امام سجاد (ع) در دعای وداع اسم این ماه را توبه گذاشته و خداوند فرصتی دوباره به بندگان خود داده است.
در همین راستا، یکی از ابزار بازگشت به سوی خدا، روز عید فطر است, یعنی بازگشت به فطرت; بدین معنی که انسان در فطرت پاک بوده و به واسطه گناهان از این پاکی دور شده است. و حالا در ماه رمضان روزه گرفته و عبادت خدا را انجام داده و سپس در روز عید فطر مثل روز اول به دنیا آمدن خود پاک است. به همین دلیل است که امیرالمومنین (ع) درباره عید میفرمایند: عید روزی است که در آن روز عصیان خداوند انجام نشده باشد.
عید فطر به پاس یک ماه روزه داری پس از اقامه نماز فطر در کشورهای اسلامی به شکل ویژه برگزار میشود و در بسیاری از کشورها این روز به شکل رسمی تعطیل است.
جشن عید فطر به غیر از ایران، در کشورهایی چون مالزی، عمان، یمن، عراق، سوریه و .... با آذین بندی خیابانها، توزیع شیرینی و دید و بازدید همراه است.
عید فطر پس ار رصد هلال ماه شوال، توسط مراجع ذیصلاح و فقهای دینی اعلام میشود. همچنین در این روز روزه گرفتن حرام خواهد بود و بر اطعام دیگران و صله رحم تاکید شده است.
بر اساس این گزارش؛ از جمله سنتهای مسلمانان در روز عید فطر، تکبیر است. تکبیر در روز عید فطر، برگرفته از آیهای از قرآن است که پیش از نماز عید فطر و شروع خطبه، در خانهها و کوچه و بازار خوانده میشود، تا هم مردم از برگزاری نماز عید فطر آگاه شوند و هم نوید هلال ماه شوال و شکرانه سی روز بندگی را به یکدیگر بدهند.
م ن / س م