ایرانگردی
این شبها سریال گاندو با مضمونی امنیتی روی آنتن شبکه آیفیلم میرود.
به گزارش آیفیلم، سریال «گاندو» به کارگردانی جواد افشار در اولین قسمت ها توانست جذاب و پرکشش برای مخاطب آغاز شود و از سوژههایی حرف بزند که مخاطب بیشتر در قالب اخبار و بحثهای ایدئولوژیک و تیکههای سیاسی بخشهای خبری شاهدش باشد.
دلیل انتخاب نام گاندو
گاندو گونهای از تمساح است که در ایران بیشتر در منطقه سیستان و بلوچستان و چابهار دیده میشود. خود کلمه گاندو هم به نوعی از زبان بلوچ گرفته شده است. این کروکودیل که پوزه کوتاهی دارد مدتها برای شکار خود کمین میکند. چند روز پیش جواد افشار کارگردان سریال در یک برنامه صبحگاهی حضور یافت و درباره دلیل انتخاب این نام بیان کرد که ویژگی مهم این حیوان این است که مدتها کمین میکند و این ویژگی در فیلم هم برای جاسوسها و هم برای ضد جاسوسها به کار میرود.
محوریترین سوژه سریال
یکی از سوژههای اصلی سریال پرونده جیسون رضاییان است که «گاندو» با طراحی کاراکتری با نام مایکل هاشمیان سراغ او رفته است. البته در ابتدای سریال توضیح داده میشود که «این مجموعه بر اساس یک پرونده واقعی ساخته شده و هرگونه تشابه اسامی شخصیتها و مکانها تصادفی است» و برای در نظر گرفتن برخی ملاحظات افراد با نام واقعی مطرح نمیشوند.
با این حال پرونده اصلی سریال به جیسون رضاییان روزنامهنگار ایرانی- امریکایی واشنگتنپست در ایران است که چند سال قبل به دلیل جاسوسی بازداشت شد. جیسون رضاییان که تابعیت دوگانه دارد به جرم جاسوسی در مراکز هستهای و پیش بردن پروژه «نفوذ» در کشور مدتی را هم در زندان سپری کرد.
حمایت ایالات متحده امریکا و شخص باراک اوباما از رضاییان اگرچه ابعاد مختلفی از این پرونده جاسوسی را باز میکند با این حال اولین سوالی که برای مخاطب به وجود میآورد، این است که آیا متوسل شدن به این پرونده قرار است صرفا برای دراماتیک کردن یک سوژه سیاسی باشد یا بسط و توسعه دادن به یک نگاه سیاسی در مخالفت با دولت؟ درواقع به تصویر کشیدن پروندههای سیاسی با ماهیتی که دارند برای همه جذاب و هیجانانگیز است، اما به شرطی که سریال دستمایهای برای تخریب یک جناح یا گسترش یک دیدگاه نباشد.
درام سیاسی با پرهیز از سیاستزدگی
مسلما وقتی گفته میشود سریالی بر اساس پروندههای واقعی به تصویر کشیده میشود، میتواند حساسیتهای زیادی را به همراه داشته باشد تا مبادا به جایگاهی برای یک تسویه حسابهای جناحی و حزبی تبدیل شود. یکی از چالشهای همیشگی در پرداخت بصری و دراماتیزه سوژهها و شخصیتهای سیاسی نگاه ایدئولوژیک است که میتواند یک قصه جذاب سیاسی را تا مرز نابودی پیش ببرد.
این تقریبا اولین درام سیاسی تلویزیون است که با نگاهی به یک پرونده ضدجاسوسی ساخته میشود و به همین دلیل پیش از این تجربههایی درباره چنین رویدادی را شاهد نبودهایم. سریالهای پلیسی و امنیتی بیشتر با خود پلیس و نهادهای اطلاعاتی و امنیتی مواجه بودهاند و دستکم در نحوه نمایش از ماموران حاشیههایی وجود داشته است.
بیشتر بخوانید:
گفتنی است، سریال «گاندو» هر شب به جز پنجشنبهها، ساعت ۲۲ از آیفیلم فارسی پخش میشود و بازپخش آن نیز در دو نوبت ۶ و ۱۴ روز بعد خواهد بود.
ه خ/ ص گ