ایرانگردی
انوش معظمی بازیگر نقش حرمله در سریال «مختارنامه» در خصوص این نقش به گفتوگو پرداخت.
انوش معظمی حضور جدی اش در تلویزیون را با سریال «مختارنامه» و در قالب نقش «حرمله بن کاهل اسدی» آغاز کرد؛ یکی از شقی ترین و منفورترین اشقیای دشت کربلا. اجرای گریم سنگین و متفاوت بر چهره معظمی و بازی قدرتمند او، کاراکتر حرمله را یکی از شاخص ترین و به یادماندنی ترین نقش های سریال مختارنامه کرد. حرمله سریال مختارنامه بعدها شمر فیلم «روز رستاخیز» شد و البته در سریال ها و فیلم های دیگری از جمله کلاشینکف، جلالالدین، دختر گم شده و از یاد رفته ها هم به ایفای نقش پرداخت. معظمی در این گفت و گو تاکید می کند که اگر دوباره به سال ۱۳۸۲ بازگردد در پذیرش نقش حرمله تردید نخواهد کرد. او ایفای نقش حرمله را نقطه عطفی در روند بازیگری خود ذکر می کند و می گوید چندان نگران نبوده که در قالب نقش های منفی کلیشه شود و نقش های دیگر را نتواند بیازماید. معظمی قدرت و توانایی بازیگر را در این ارتباط موثر می داند و تاکید می کند که اگر دوباره نقش های متمایز منفی به او پیشنهاد شود خواهد پذیرفت. این بازیگر معتقد است که دیگر دوره و زمانه اعتراض به بازیگران نقش های منفی در کوچه و خیابان گذشته است و هر چند خودش با چنین واکنش هایی مواجه شده اما معدود و انگشت شمار بوده است. معظمی اظهار می کند که قبل از بازی در سریال مختارنامه شناخت چندانی از حرمله نداشته و البته در کتب تاریخی هم اطلاع چندانی از زندگی او موجود نیست. این بازیگر علت اصلی محبوبیت غیرقابل زوال مختارنامه را به محبوبیت بی اندازه امام حسین(ع) در میان شیعیان مرتبط می داند.
پخش سریال مختارنامه به زودی از شبکه آیفیلم تمام شده است و همین، بهانه ای شد تا پای صحبت های انوش معظمی بازیگر نقش حرمله بن کاهل اسدی در این مجموعه ماندگار بنشینیم. فریبرز عرب نیا، رضا رویگری، نسرین مقانلو، رضا کیانیان، مهدی فخیم زاده، فریبا کوثری، محمد فیلی و ... از جمله دیگر بازیگران سریال داوود میرباقری هستند.
آقای معظمی سریال مختارنامه اولین تجربه جدی شما در تلویزیون به شمار می رود. نگران نبودید که مخاطب تلویزیون قرار است برای اولین مرتبه شما را در قالب نقش حرمله بن کاهل اسدی یکی از شقی ترین اشیای کربلا ببیند؟
اجباری برای بازی نقش حرمله نداشتم. حتی آقای میرباقری چند نقش مثبت سریال را هم پیشنهاد دادند اما خودم حرمله را انتخاب کردم.
یعنی اگر به سال ۱۳۸۲ بازگردید باز هم نقش حرمله را بازی خواهید کرد؟
بله، باز هم همین نقش را می خواهم. همان زمان هم بودند کسانی که می گفتند شروع فعالیتت در تلویزیون با نقش حرمله می تواند تمام عمر بازیگری ات را تحت شعاع قرار دهد. گذشت زمان اما نشان داد که اتفاقاً نقش حرمله کمک کرد تا شناخته شوم و حتی تحولی در زندگی حرفه ای ایجاد کرد.
آن زمان به این موضوع فکر نمی کردید که بازی در نقش حرمله آن هم به عنوان تجربه اول در تلویزیون ممکن است در نقش های منفی گرفتارتان کند و نقش های دیگری به شما پیشنهاد نشود؟
این موضوع دیگر به توانایی های بازیگر باز می گردد. به هر حال، نقش مثبت و منفی برای بازیگر است. من هم نقش حرمله را بازی نمی کردم بازیگر دیگری نقش او را ایفا می کرد. بالاخره یکی هم باید نقش شخصیت های سیاهی مثل حرمله را بازی کند. البته نسبت به بازی در نقش حرمله چندان بی دغدغه هم نبودم. به هر حال نگران بودم که ممکن است از آن به بعد فقط نقش های منفی به من پیشنهاد شود اما این ریسک را پذیرفتم.
جالب آنکه پس از حرمله در سریال مختارنامه نقش شمر بن ذی الجوشن فیلم رستاخیز را پذیرفتید؟
بله، با نقش های منفی مشکلی ندارم و فکر میکنم به خوبی هم می توانم از پس آنها بربیایم. باز هم اگر نقش منفی مناسبی پیشنهاد شود که به دلم بنشیند قطعاً قبول خواهم کرد.
خودتان از نتیجه کار در خلق کاراکتر حرمله رضایت داشتید؟
تا حدود زیادی بله. از بازخوردهای خوبی که از مردم و رسانه ها گرفتم متوجه شدم که کارم را به خوبی انجام داده ام. وقتی مردم تا این حد از حرمله نفرت دارند یعنی من در بازی ام موفق بوده ام.
فارغ از مسائل حرفه ای احتمال نمی دادید که ممکن است با واکنشهای بدی در جامعه مواجه شوید؟ به هر حال، حرمله یکی از نفرت برانگیزترین اشقیای واقعه کربلا است.
به نظرم دوره و زمانه عوض شده است شاید در قدیم به خاطر سادگی و عدم اطلاع کافی مردم این اتفاق می افتاد اما این روزها دیگر کمتر چنین مواردی به چشم می خورد. بالاخره اکثریت مردم می دانند که ما فقط بازیگر هستیم و نقش بازی می کنیم.
یعنی با هیچ واکنش منفی و معترضانه ای در کوچه و خیابان مواجه نشدید؟
چرا اما نه چندان زیاد. گاهی پیش می آمد که مورد اعتراض و حتی مواخذه قرار می گرفتم که البته همه از سر سادگی و صفا و اخلاص بود.
بازیگر برای قرار گرفتن در قالب یک نقش باید به او نزدیک شود و حتی نوعی همذات پنداری کند. نزدیک شدن به شخصیت خبیثی همچون حرمله چقدر برایتان دشوار بود؟
حضور در برخی از سکانس ها واقعاً به لحاظ روانی تحت فشارم قرار می داد و دشوار بود. شاید اگر عنایت ائمه اطهار و به خصوص امام حسین(ع) و حضرت علی اصغر(ع) نبود نمی توانستم این فشار را تحمل کنم. اما شاید بخش بیشتری از این فشار روحی در زمان پخش سریال بود.
با توجه به گریم سنگینی که روی چهره تان انجام شده بود باز هم در کوچه و خیابان شما را می شناختند؟
در زمان پخش اول مختارنامه کمتر کسی مرا می شناخت اما پس از مصاحبه های تلویزیونی و مطبوعاتی زیاد، دیگر شناخته شده بودم.
قبل از پیشنهاد بازی در سریال مختارنامه چقدر شناخت از شخصیت حرمله بن کاهل اسدی داشتید؟
اطلاعات چندانی نداشتم، شاید در حد معلومات عمومی و چیزهایی که درباره این فرد در سخنرانی های مذهبی گفته می شود. در تاریخ هم اطلاعات زیادی از حرمله وجود ندارد. تنها به نقش او در واقعه کربلا و کشته شدنش به دست مختار اشاره شده است.
آیا تمام آنچه از حرمله در مختارنامه می بینیم از جمله نحوه کشته شدن او به دست مختار، منطبق بر واقعیات تاریخی است؟
بخش عمدهای از آنچه از حرمله در مختارنامه نمایش داده می شود زاییده فکر و خلاقیت آقای میرباقری است. درباره این شخصیت کلیاتی در تاریخ آمده اما درباره جزئیات صحبتی نشده است. طبیعی است که نویسنده و کارگردان با وجود وفاداری به تاریخ چیزهایی را از خود به نقش بیفزایند.
چندین سال از ساخت و پخش مختارنامه می گذرد و این سریال در بازپخش های متعدد بعدی هم پرمخاطب است. نقاط قوت مختارنامه را در چه می بینید؟
امام حسین(ع) و قیامش هیچ وقت برای ما ایرانیان و شیعیان دنیا تکراری نمی شود. طبیعی است که اگر یک سریال جذاب درباره امام سوم شیعیان ساخته شود با استقبال مخاطب مواجه شود. البته مختارنامه به لحاظ فنی و ساختاری هم نقاط قوت بی نظیری دارد که توضیحاتش خیلی مفصل است.
بیشتر بخوانید:
دانلود و تماشای سریال «مختارنامه»
زمام امور به دست مختار میافتد
نقشهای تکرار نشدنی محرمی در آیفیلم
خاطره شنیدنی از سریال مختارنامه
نظرتان درباره شبکه آی فیلم و عملکردش چیست؟
آی فیلم شبکه پر نشاطی است و با سریال های نوستالژیکی که پخش می کند فرصتی دوباره را به کسانی که نتوانسته اند این آثار را ببینند می دهد.
این روزها چه می کنید؟
روی یک فیلمنامه انیمیشن برای سینما کار می کنم.
پیشنهاد بازی چطور؟
برای بازی کمی سختگیر شده ام. فیلمنامه ها هم ضعیف هستند و چنگی به دل نمی زنند. بر سر یکی دو فیلمنامه خوب هم با تهیهکننده به توافق نرسیدم.
مصاحبه کننده: زهرا صلواتی
ه خ/ س م