ایرانگردی
قدیمیترین پیکرکهای ساختهشده توسط کشاورزان اولیه ایران در نمایشگاه «آثار کمتردیدهشده موزه ملی ایران» به نمایش درآمده است.
به گزارش آیفیلم، مسئول بخش پیش از تاریخ موزه ملی ایران، روز پنجشنبه 11 خرداد با اعلام این خبر گفت: این مجموعه پیکرههای کهن که نزدیک به 10هزار سال قدمت دارد در کاوشهای باستانشناسی تپه باستانی گنجدره در نزدیکی شهر هرسین در استان کرمانشاه کشف شدهاند.
حسین عزیزی ادامه داد: تپه گنجدره یکی از روستاهای اولیه ایران است که بین سالهای 1344 تا 1353 خورشیدی توسط باستانشناس کانادایی فیلیپ اسمیت کاوش شد و او در کاوش خود آثار چندین دوره سکونتی روستانشینان اولیه را کشف کرد که در اوایل بهصورت فصلی مسکونی بوده اند و سپس با ساخت خانههایی با دیوار گلی در تمام طول سال برای سکونت استفاده شده است.
وی یادآور شد: روستانشینان اولیه گنجدره برای نخستینبار موفق به اهلیکردن بز شدند و در کنار دامداری به کشاورزی نیز میپرداختند.
عزیزی افزود: در این دوره که نوسنگی گفته میشود ساخت پیکرکهای کوچک گلی حیوانات و انسان برای نخستین بار در ایران رواج یافت و برخی از پژوهشگران ساخت چنین آثاری را نمادین و آیینی میدانند.
سرپرست بخش پیش از تاریخ موزه ملی با بیان اینکه پیکرکهای گلی کشف شده، تقریباً همگی زن و بدون سر ساخته شدهاند، توضیح داد: در دورانهای گذشته زن سمبل زایش و تداوم نسل بشر بوده است و در آن دوران به دلیل مرگومیر بالای نوزادان و عمر نسبتا کوتاه انسان، زایش و تداوم نسل موضوعی بسیار مهم در بین جوامع انسانی بوده است.
وی اضافه کرد: علاوه بر این تقریباً تمامی پیکرکهای حیوانی ساخته شده در تپه گنجدره و دیگر محوطههای نوسنگی منطقه نشاندهنده حیوانات اهلی مثل بز، سگ و خوک است.
عزیزی بیان داشت: شاید ساخت پیکرکهای انسانی و حیوانی را بتوان اولین بارقههای زندگی آیینی انسان در حدود 10هزار سال پیش دانست.
علاقهمندان میتوانند تا 27 خرداد امسال در بازدید از نمایشگاه «آثار کمتردیدهشده موزه ملی ایران» از این پیکرکهای گلی کهن و دهها اثر باستانی دیگر بازدید کنند.
این نمایشگاه در گالری موزه دوران اسلامی برقرار بوده و همهروزه از ساعت 9 تا 19 بهصورت رایگان پذیرای بازدیدکنندگان خواهد بود.
ب س/ط ه