ایرانگردی
مسجد نصیرالملک شیراز یکی از زیباترین نمونههای هنر اسلامی در ایران است. این مسجد در نزدیکی شاهچراغ و در کوچهای به نام نصیرالملک واقع شده است.
بنای این شاهکار معماری اسلیمی به دستور میرزا حسن علی خان ملقب به نصیرالملک، که از اعیان و اشراف شیراز بوده است توسط محمدحسن معمار بوده در سال ۱۲۶۷ ساخته شد.
کاشیکاری بینظیر مسجد نصیرالملک آن را به یکی از ارزندهترین مساجد ایران بدل ساخته است. شیشههای رنگی بکار رفته در درها و پنجرههای این مسجد باعث شده است که این مسجد در طول روز و به واسطهی تابش نور خورشید سرشار از رنگ و نور شود و از همین رو است که به این مسجد «مسجد صورتی» نیز میگویند.
کاشیهای ورودی اصلی مسجد که با تزیینات فراوانی از نقوش محلی چون گل زنبق و گل سرخ شیراز آراسته شده، جلوه و شکوه بینظیری به این بنا بخشیده است.
این مسجد دارای دو شبستان شرقی و غربی است. شبستان شرقی یک شبستان زمستانی بوده که به سمت قبله است همچنین در هوای بسیار گرم تابستان میبایست مورد استفاده قرار میگرفت که جهت جلوگیری از تابش مستقیم نور آفتاب و گرم شدن شبستان طراحی شده است.
شبستان غربی، از نظر کاشیکاری و نقوش بکار رفته در آن از زیباترین نمونهها در نوع خود است.
از دیگر اعجاز زیبایی این مسجد میتوان به ستونهای آن اشاره کرد که با یک سری گلدان شروع میشود.
مسجد نصیر الملک نمونهی تمام و کمال معماری ایران در زمان قاجار است که هیچ همتایی در سرتاسر جهان ندارد.
این شاهکار معماری، دارای دو ایوان شمالی و جنوبی است که شبیه هم نیستند؛ ایوان شمالی دارای ریزهکاریهای زیباییشناختی بیشتری نسبت به ایوان جنوبی است. ایوان شمالی دارای سه نیم طاق در سه طرف است و از سمت چهارم به صحن راه دارد، همچنین این ایوان داری ۴ غرفه است و سقف میانی آن با مقرنس کاری و کاسه سازی پنج کاسه مزین گشته است. ایوان جنوبی نیز دارای دو گلدسته است و در حیاط آن نیز حوضی مستطیل شکل و سنگی با فواره وجود دارد.
این اثر هنری ارزشمند، از اثرگذارترین پایگاهها در فرهنگ و مکتب اسلامی است و از نظر معماری، طرح و رنگ و شکوه در جهان بیمانند است.